Webdesign: hildewolters.nl

DSC 4523 

(Voor uitgebreide fotoreportage zie onder foto's)

Terwijl Jan van Riet op de Nationale Molendag 'zijn' molen De Korenbloem in Oploo draaide, werd Jan verrast met een koninklijke onderscheiding door burgemeester Marleen Sijbers. Jan kreeg zijn onderscheiding voor ruim 40 jaar vrijwilligerswerk Hiervan 29 jaar als molenaar.

Jan van Riet (60) kreeg de onderscheiding vanwege onderstaande verdiensten:

1975 – 1989
Jan was medeoprichter en secretaris van 1975 tot 1986 van en vrijwilliger bij de Basketbalvereniging Courgas te Gennep. Jan was ook wedstrijdsecretaris en beheerde de ledenadministratie. Ook was hij redacteur van het clubblad en initiatiefnemer voor de bouw van een clubgebouw. Buiten de vereniging was hij actief als bondscheidsrechter.
Jan collecteerde als kind al voor het Rode Kruis en was hij als 16-jarige jarenlang lid van de motorclub Limburgia als baancommissaris en parcoursbouwer. Later was hij vrijwilliger tijdens de jaarlijkse wielerronde in Gennep. Hij was bouwer van carnavalswagens en tijdens de overstromingen van de Maas in 1993 en 1995 heeft Jan zich direct ingezet bij de versteviging van de dijken.

1986 – heden
Jan is vrijwilliger bij de standaardmolen De Korenbloem en bij de watermolen te Oploo. Jan is gediplomeerd (wind)molenaar. Hij bedient iedere zaterdag de standaardmolen. Jan is ook actief betrokken bij het onderhoud van de naastgelegen watermolen te Oploo. In beide molens leidt hij bezoekers rond. Ook heeft hij een aspirant-molenaar opgeleid en neemt hij examens af voor de Stichting De Hollandse Molen. Verder is hij van 1994 secretaris van de Molenstichting Oploo-Wanroij.
Het graan (o.a. spelt) dat in de molen gemalen wordt is afkomstig van de akkers rondom Oploo waar de Graancirkel en het Avonturenpark deel van uitmaken. Jan was het droogmalen moe en benaderde enkele boeren met het voorstel op de akkers rondom Oploo spelt te verbouwen. Samen met zijn vrouw Lucie ontwikkelde hij recepten om van het speltmeel speltpannenkoeken, wafels, oliebollen en de bekende Tontjeskoek. Allemaal ten behoeve van de gemeenschap en de promotie van Oploo. En wat er ook maar te doen is in de gemeenschap van Oploo, Jan zorgt ervoor dat de molen in de feeststand of in de rouwstand staat.

1989 tot 2013
Jan is penningmeester geweest van 1989 tot 1992 bij de volleybalvereniging VCP te Oploo met ongeveer 150 leden. Daarnaast was Jan van Riet penningmeester van de Toernooi- en Activiteitencommissie van deze vereniging.

2000 – heden
Jan is penningmeester van het gilde St. Matthias te Oploo. Bij officiële gelegenheden treedt Jan op als Piekendrager.

2004 – heden
Jan is 1 van de Initiatiefnemers en bestuurslid van de Commissie Tontjesdag te Oploo. Tontjesdag is een jaarlijks festival in Oploo met fietstochten en wandelingen langs toeristische trekpleisters, muzikale optredens en lekkernijen van lokale bedrijven.

2005 – heden
Initiatiefnemer, bestuurslid en vrijwilliger bij de Stichting Wagenspeelgroep Het Karrespel te Oploo. De stichting organiseert jaarlijks een toneelstuk vanaf een platte boerenkar. Jan is ook actief betrokken bij het opbouwen van decors en rekwisieten en ook als figurant.
Vanaf 2007 doet hij mee aan diverse grotere toneelstukken die in Oploo zijn opgevoerd, zoals Heren van Oploo, Sis den Dove en verrichtte hij hand en spandiensten bij de musical in het Avonturenpark World Child.

2005 – heden
Initiatiefnemer en bestuurlid van de Stichting Graancirkel en het Avonturenpark te Oploo. De Graancirkel Oploo is een jaarlijks wisselend netwerk van toeristische, informatieve en educatieve wandelroutes in en rond Oploo met het thema graan, met meerdere verkooppunten van streekproducten. Het Avonturenpark is hieruit ontstaan en richt zich meer op de kinderen om hen bewust te maken van de waarde van de natuur. Het laatste project is de zeer fraaie door hem geïmporteerde Texaanse windmolen die het educatief waterpompproject draaiende houdt.
Daarnaast is Jan in het verleden bestuurslid geweest van de basisschool in Oploo en is hij vanaf 2007 tot op heden actief in het vertalen van dialect in de carnavalskrant van Oploo.