Webdesign: hildewolters.nl

Wielerclub 2

 

OPLOO -  Het dorp Oploo wordt in 2016 verrijkt met een wielermonument. Het kunstwerk markeert niet alleen Oploo als wielerbolwerk, ook de sportprestaties van de gebroeders Jan, Piet en Fons van Katwijk worden extra uitgelicht. De profcarrière van de drie Van Katwijks omvat in totaal dertig jaar. In 1968 werd Jan, de oudste van de drie, als eerste beroepsrenner, Piet volgde in 1974, Fons in 1977 en hing in 1987 als laatste de fiets in de wilgen. Een werkgroep bestaande uit leden van de Dorpsraad, Stichting Wielersport Oploo en Werkgroep Kunst Oploo zijn al bijna een jaar bezig met de voorbereidingen. Afgelopen weekeinde werden de drie broers ingelicht over de plannen. Ze toonden zich verrast en vereerd. 

In een periode van ruim 20 jaar haalde Oploo regelmatig het landelijke sportnieuws. Was het niet door de prestaties van het trio, dan wel door de profronde die in 1969 in Oploo werd verreden en de vier keer dat Olympia’s Tour, in die tijd de meest prestigieuze etappewedstrijd van Nederland, in Oploo finishte. 

De drie van Katwijks behaalden samen 63 profzeges en in totaal bijna 270 podiumplaatsen. Voordat ze beroepsrenners werden stonden ze ook al vele honderden keren op het ereschavot. 

Het wielrennen tekende Oploo, gaf het dorp een zekere uitstraling. Vandaag de dag nog wordt Oploo in verband gebracht met de wielersport en De Van Katwijks met Oploo. 

Het kunstwerk/monument moet de herinnering aan het wielerdorp Oploo en aan die bijzondere periode levend houden. Bijzonder is oom dat een gezin drie profrenners voortbracht. De  families Van Est (Sint Willebrord) en Harings (Scheulder in Limburg) gingen Van Katwijk voor. Omvatte de loopbanen van de Oploose fietsbroers een periode van dertig jaar, Van Est en Harings reikten tot elk 19 jaar.  

De beoogde locatie ligt in de dorpskern, om precies te zijn in de oksel van de Vloetweg en Deken Schmerlingstraat waar nu een perkje ligt. De locatie ligt tevens aan het parcours van de jaarlijkse wielerronde van Oploo.

Voor de financiering van het kunstwerk, waarvan de journalisten Henny Lenkens en Henk Baltussen de initiatiefnemers van het eerst uur zijn, is inmiddels een aantal fondsen en sponsors benaderd. Ook wordt aan een publieksactie in de vorm van crowdfunding gedacht. De gemeente Sint Anthonis heeft aangegeven medewerking te willen verlenen aan de plannen. 

Enkele opmerkelijke wapenfeiten van de drie broers waren hun deelnames aan verschillende wereldkampioenschappen, aan de Olympische Spelen (Piet en Fons) en aan de Tour de France (Jan vier keer,  Piet drie keer). Alle drie behoorden ze tot de snelste sprinters van het nationale wielerpeloton, ook internationaal spraken ze een hartig woordje mee.  

  1. Saillant detail: de Oploose profronde werd in 1969 gewonnen door Matjedie in eigen dorp voor duizenden toeschouwers  Jan van Katwijk in de sprint naar de tweede plaats verwees. 

Gerrits, die evenals de drie broers, tot de beste amateurs van Nederland behoorde, behaalde in vier profjaren vier zeges. 

Hij drukte eveneens nadrukkelijk zijn stempel op het wielerbolwerk Oploo. 

 

Gebroeders van Katwijk